Vattenkikaren

Fakta

Tar mat med hela kroppen

Maneternas antal har inte bara betydelse för oss när vi skall bada. Massförekomster av maneter kan täppa till kylvattenintagen vid vissa industrier. Medusorna kan också fylla fiskeredskap och skada dem. Genom att dessutom äta ägg och larver av fisk samt plankton, som kunde ha blivit mat åt fiskynglen, kan maneterna påverka mängden av de arter som är viktiga för vårt fiske.
    Öronmanetens medusa kan äta de flesta typer av organismer som finns i den fria vattenmassan: t.ex. planktonalger, encelliga djur, andra medusor, hoppkräftor och många typer av larver. Storleken på denna föda varierar från några hundradels millimeter till mer än en decimeter. Medusan kan fånga föda på hela kroppsytan, men större byten eller sådana som har förmåga att fly, kan behöva förlamas eller dödas med hjälp av nässelcellerna.
Tentakler och sinneskolv

De nässelceller som finns på öronmanetens munarmar och tentakler kan döda eller skada dess byten. Mitt i bilden kan du se en av de åtta fördjupningar i klockan där flera sinnesorgan finns samlade.


Föregående sida

Sida 4 av 6

Nästa sida

Medusor och polyper

Många maneter

Tar mat med hela kroppen

Många äter gelé


Öronmanet     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson