Vattenkikaren

Fakta

Bild på S. balanoides

Räfflad havstulpan brukar para sig på hösten eller i början av vintern. Efter parningsperiodens slut kastas penisen bort och en ny bildas inte igen förrän nästa år. Ägg och mottagna spermier brukar lagras åtskilda i mantelhålan någon månad innan de får träffas så att befruktning kan ske. Äggen kläcks sedan och larverna får stanna hos modern tills det finns gott om planktonmat på våren.

Kan ej ångra val av boplats

Efter några veckor ute i vattnet är det dags för de ungefär 0,5 mm stora larverna att försöka hitta en bra plats. När de väl har omvandlats till sitt vuxna stadium, och klistrat fast sig, kommer de inte att kunna byta. För att hitta en bra plats letar larverna efter vuxna individer av den egna arten. Där andra havstulpaner kan leva bör förhållandena vara sådana att de också kan klara sig, och för att senare kunna para sig måste de ju sitta nära andra individer.

Bälten av havstulpaner som har bildats olika år. Larverna brukar försöka sätta sig där det redan finns vuxna havstulpaner, men eftersom vattenståndet varierar, bl.a. beroende på väderleken, kan inte larverna alltid komma upp till den nivå där tidigare års larver satte sig.


Föregående sida

Sida 3 av 7

Nästa sida

Sparkar in maten

Vita band

Lång penis

Kan ej ångra


Kan hålla andan


Purpursnäcka dödar


Bromsar människan


Andra arter


Räfflad havstulpan     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson