Vattenkikaren

Fakta

Fritt simmande larver

Knivmusslor har s.k. yttre befruktning. Det betyder att båda könen släpper ut sina könsprodukter i vattnet: honor sina ägg och hanar sina spermier. De befruktade äggen kläcks till larver, som simmar fritt i vattnet några veckor. Därefter omvandlas de, blir tyngre och övergår till ett bottenlevande, nergrävt liv.

Invandrare

Amerikansk knivmussla fanns tidigare enbart på Kanadas och USAs östkust, från Labrador till Florida. 1979 hittade man för första gången både levande exemplar och tomma skal vid den tyska Nordsjökusten utanför Elbes mynning. Förmodligen har några frisimmande larver av arten kommit med i ett skepps barlastvatten, och sedan släppts ut i vattnet utanför Hamburg. Arten har sedan spridit sig, och hittades i Danmark 1981 samt i Holland och Sverige 1982. Nu är den en vanlig art längs sandstränder runt Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. I Sverige finns den i Bohuslän och förmodligen i Halland.

Lång bak

Musslans lås, som fungerar som gångjärn, är hos amerikansk knivmussla placerad i skalets framände. Nästan hela det långa skalet motsvarar alltså det som hos mer normalt byggda musslor utgör bakre skalpartiet.
Insida skal

Sida 1 av 4

Nästa sida

Fritt simmande larver

Invandrare

Lång bak

Grävexpert


Planktonätare

Går att fiska

Andra knivmusslor


Amerikansk knivmussla     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson