Vattenkikaren

Introduktion

Olika odlingar

Avsikten

Historia

Vilka arter

Miljöfrågor

Odling av
blötdjur

Odling av
blåmusslor

Odlings-
metoder

Miljöfrågor

Hot

Giftiga
musslor?

Livsmedel
(recept)

Gratinerade musslor i aromsmör (4 personer)

Tidsåtgång ca 50 minuter

Detta behöver du:

  4 dussin stora musslor

  1 knippa persilja

  2 klyftor vitlök

  150 g smör

  1 kaffekopp skorpmjöl

  salt & peppar

Gör så här:

  Skär smöret i småbitar och låt dessa mjukna i en skål i rumstemperatur.

  Skrubba och tvätta musslorna. Lägg dem i en gryta och sätt på stark värme, så att de öppnas (ca 10 minuter). Skaka om.

  Sätt ugnen på 275-300° C.

  Skölj, torka och hacka persiljan.

  Skala och hacka vitlöken.

  Rör in vitlök och persilja i det rumsvarma smöret.

  Salta, peppra och blanda väl.

  Låt musslorna ligga i sina öppna skal och täck dem med ett lager av aromsmöret.

  Strö över skorpmjöl.

  Ställ musslorna på en plåt eller i en gratinform och gratinera dem i 5 minuter.

  Servera direkt från ugnen!

 

Catarina Wahlgren  

Sida 18 av 18


Hem    Innehåll   Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1999   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson