VattenkikarenFakta
Bild på Hummer

Hur förökar den sig

För fortplantning kräver den minst 15°C och inte för bräckt vatten. Parningen sker på sensommaren omedelbart efter skalömsningen, och honan förvarar sedan säden i en sädesbehållare över vintern. Följande sommar läggs och befruktas äggen. Under denna process ligger honan på rygg och äggen klibbas fast vid stjärtfötterna. Äggantalet är mellan 5000-40000 beroende på honans storlek. De blåsvarta äggen bärs till kläckningen, dvs. 10-12 månader. Larverna, 7-8 mm stora är pelagiska i ca 14 dagar, varunder de ömsar skal 3 gånger innan de bottenfäller.
Under den tiden humrarna är pelagiska blir de ett lätt byte för rovdjuren uppe i vattenmassan. När de slagit sig ner på bottnen söker de efter ett gömsle att krypa in i. Fisk och krabbor kan vara effektiva rovdjur när småhumrar är ute på den nattliga jakten.
När de är stora är den naturliga dödligheten (som orsakas av ålderdom, sjukdom osv.) för hummern liten. Den naturliga dödligheten är omkring 6 % för humrar som nått landningsbar storlek, vilket kan jämföras med 20-30 % för de flesta fiskarter. Detta innebär att åtgärder inom fisket (såsom minimimått, romhoneförbud, redskapsbegränsningar osv.) kan förväntas ha stor betydelse för hur hummerbeståndet kommer att se ut i framtiden.

Ändrar färg

När man kokar hummern ändrar den färg. Den har många olika pigment. De vanligaste är astaxantiner, som tillhör den kemiska gruppen karotenoider. Pigmenten är kemiskt bundna till ett protein. Alla dessa pigment ihop gör att hummern ser mörk/svart ut. När man kokar hummern förstörs (denatureras) det värmekänsliga proteinet som pigmenten är bundna till. Pigmenten ensamma har en röd färg.

Övrigt




Hummern är tämligen stationär. Märkta individer har återfångats högst 4-5 kilometer från märkningsstället. Växten är långsam och temperaturberoende. I Skagerack blir hanarna könsmogna vid 16-17 cm totallängd och honorna vid 22-23 cm (ca 350 g). De är då 5-7 år gamla. De vuxna ömsar skal 1-2 gånger om året och växer 1-2 cm per gång.
Hummern får fiskas från första måndagen efter 20 september till och med sista april. Minimimåttet är 80 mm ryggsköldslängd. Fiskas med tinor, betade med inte för färsk, sönderskuren fisk. Förvaras i sumpar, på olika djup med hänsyn till vattentemperaturen. Fiskare som inte har fiskelicens får fiska med högst 14 stycken hummertinor plus 6 stycken krabbtinor. Fiskare med fiskelicens får ha högst 50 stycken hummertinor.

Föregående sidaSida 2 av 2
Levnadssätt
Vad den äter
Hur förökar den sig
Ändrar färg
Övrigt

Hummer     Mer fakta     Andra namn

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete

© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson