VattenkikarenFakta

Skräppe-tare

Finns i glass

På 1880-talet upptäckte man att tare innehåller alginater. I torkad tare är 10 % alginater. Alginater används på många sätt idag. Det är ett emulgeringsmedel, som gör att fett och vatten blandar sig, och ett förtjockningsmedel (konsistensgivare). Med alginater får viss mat, läkemedel, papper, gummi och färger bättre egenskaper. Det finns t.ex. i glass, och gör att vattnet i glassen inte bildar stora iskristaller. På så sätt blir glassen mjukare. Läs på dina matpaket hemma! Hittar du numren E 400 - E 405, så innehåller maten alginater.
   Ulla Gustavsson i Kungsbacka har ett recept på tarechips: Plocka tare som vuxit i rent vatten. Skär taren i bitar och koka dem i vatten i 30 minuter. Torka av bitarna och lägg dem i en stekpanna med het olja. Stek dem och för över dem på ett papper, som suger upp överflödig olja. Strö över salt och sesamfrön. Ät dem genast, innan de mjuknar. Smaklig måltid!

Innehållsdeklaration av vaniljglass
I gräddvaniljglass ingår stabiliseringsmedlet E 401, en typ av alginat.


Föregående sidaSida 9 av 9
Två typer
Växer på vintern
Kemisk bekämpning
Blåser sönder
Vajande skogar
Skydd för djur
Tre tare-arter
Massor av kombu
Botade struma
Finns i glass

Skräppe-tare     Mer fakta     Andra namn

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete

© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson