|
|
Odling av
blåmusslor
Blåmusslor i en
musselodling.
Tillväxten av blåmusslor sker ungefär
från mars till december och beror på hur mycket
tillgänglig föda det finns i vattnet. Födan
kan produceras på plats eller komma till musslan via
strömmar. Om strömhastigheten är för
låg eller det finns för lite mat i vattnet,
går det åt så mycket energi för
musslan att filtrera ut näringen att den minskar i
vikt.
Blåmusslan når sin maximala
storlek på ca 10 cm i vatten med 3-3,5%
salthalt. Den har god anpassningsförmåga och kan
leva i olika salthalter, men anpassningen kräver energi
och det gör att den inte blir lika stor i mindre salt
vatten. I Östersjön blir blåmusslorna inte
större än 4 cm. Man har tidigare trott att
blåmusslan växte bäst mellan 10 och
20°C, men det har visat sig att det viktigaste för
blåmusslans tillväxt är tillgången
på föda och den kan filtrera och tillväxa
ända ner till -1°C.
En blåmusselodling kräver ett
område som är fritt från föroreningar
eftersom musslorna annars lätt kan ta upp gifterna.
Området bör också vara skyddat från
stora vågor och kraftiga isrörelser. Även om
områden i yttre havsbandet innebär säkrare
tillgång på föda och mindre
föroreningar orsakar de starkare strömmarna
för stora påfrestningar på
odlingsutrustningen.
Blåmusslor i Sverige skördas i
november-december när de är ca 1,5 år. Om de
får sitta kvar över 2 år ökar
påväxten av andra organismer på musslorna.
|