|
|
Musslor som
livsmedel
I affären kan vi köpa färska, rökta,
konserverade eller frysta blåmusslor. Musslorna
sköljs och sorteras efter skörden. Små och
döda musslor samt sten plockas bort. Sedan packeteras
de färska blåmusslorna i lådor eller
nätsäckar och körs ut till
försäljare i kylda utrymmen i lastbil eller
på tåg. Färska blåmusslor kan
hålla sig färska en vecka vintertid och
något kortare på sommaren.
I Nederländerna, där
blåmusslorna kokas före utkörning,
används en avancerad teknik för att sköljning
och sortering. Efter att musslorna tumlats och de starkaste
byssustrådarna avskiljts körs de genom en maskin
med roterande valsar innan de kokas i stora tryckkokare.
Genom att trycket höjs och sänks lossnar musslorna
helt från sina skal. I ett separationsbad flyter
musselköttet upp till ytan och tas om hand medan skalen
sjunker till botten. Efter kokningen är musslorna
färdiga för konservering eller frysning.
Blåmusselkött har ett högt
näringsvärde. Musselproteinet innehåller
alla livsnödvändiga aminosyror, en mängd
mineraler och vissa vitaminer. Fetthalten är så
låg som ca 2%.
Musselodlarens soppa (4 pers)
|
Tidsåtgång 20 minuter
|
|
Detta behöver du:
|
1 liter (0,6 kg) odlade musslor
|
2 lökar
|
1 paprika
|
1 knippe persilja
|
2 dl vispgrädde
|
rostat vitt bröd
|
|
Gör så här:
|
Skölj musslorna och tag
bort byssustrådarna.
|
Hacka lökarna, paprikan och
persiljan.
|
Lägg alltihop i en kastrull
och häll över vispgrädden.
|
Koka upp och låt sjuda i
ca 5 minuter.
|
Servera med vitt rostat
bröd.
|
|
|
|