Vattenkikaren

Fakta


Karragenalg

Mat och konsistensgivare

Karragenalg kokas och äts av människor, t.ex. i Frankrike, Irland, på Island och i USA och Kanada. I plantans cellväggar finns ett kemiskt ämne, som är av stort intresse för många. Det heter karragenan, och är en polysackarid.
   Man använder karragenan som förtjockningsmedel (konsistensgivare), i t.ex. puddingar, såser och krämer och andra livsmedel där konsistensen är viktig. Även många mejeriprodukter innehåller karragenan, som har tillsatsnumret E 407. Man använder det också för att kunna blanda olika vätskor (emulgeringsmedel), i t.ex. färger, kosmetika och läkemedel.

Innehållsdeklaration vaniljglass
Denna vaniljglass innehåller karragenan, som har tillsatsnumret E 407.Jordgubbspudding

Ulla Gustavsson i Kungsbacka förklarar hur man kan använda karragenalg för att göra sommarens jordgubbspudding lagom tjock. Blötlägg 1,5 dl torkad karragenalg i en halvtimma. Häll upp 1 liter mjölk i en kastrull. Lägg algerna i en bit tunt bomullstyg, knyt ihop med en tunn bomullstråd till en påse, och stoppa den i mjölken. Sjud i 30 minuter. Tryck då och då påsen mot kastrullsidan med en slev och pressa ut gelén. Rör om. Blanda i 0,5 liter färska jordgubbar, 1 dl honung och 1 nypa havssalt. Vispa ihop puddingen med elvisp på hög hastighet. Häll upp i dessertglas, låt stelna i kylen. Servera efter några timmar med vispgrädde.

Föregående sida

Sida 2 av 2

Flytande alg

Mat och konsistens-
givare

Jordgubbs-
pudding

Karragenalg     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson