Vattenkikaren

Fakta


Sandräka

Skalömsare

En sandräka ömsar skal minst 25 gånger under sitt liv. Förutom när det gamla skalet kastas av är sandräkan nästan orörlig under ömsningen - före ömsningen för att förbereda splittringen av det gamla skalet och efter för att den helt enkelt inte kan röra sig med sitt mjuka nya skal.
   Sandräka kan anpassa sig till den lägre salthalten i bräckt vatten och överlever ner till 0,5 %. Det är främst de svåra förhållandena före skalömsning som gör att de inte kan leva i vatten med ännu lägre salthalt.

Människomat

Sandräka är vid sidan av nordhavsräka den räkart med störst kommersiellt värde i världen. Den finns längs Atlantens kuster från Vita havet till Marocko och i Medelhavet. Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Storbritannien fiskar stora mängder sandräka.
   Äldre traditionella fångstredskap för sandräka är små bomtrålar för grunt vatten, som en människa skjuter framför sig eller som dras av hästar. Idag dras räkbomtrålen främst av fartyg.
   Sandräkorna kokas vanligen ombord och säljs antingen som kokta, skalade räkstjärtar, eller hel och kokt. Mycket små sandräkor äts hela med skal. De har mild smak.

Föregående sida

Sida 4 av 4

Jägare på natten

Gömd på dagen

Höstpromenad

Vårpromenad och larvdrift

Skalömsare

Människomat


Sandräka     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson