Vattenkikaren

Fakta

Bild på Hummer

Levnadssätt

Mer om hummer

 


Levnadssätt

Hummern lever på steniga eller bergiga bottnar eftersom den har sina bohålor bland stenar eller i klippskrevor. Den lever gärna där sandbotten och stenbotten möts eftersom den gärna gräver i sanden under stenar.
Den har stränga temperaturkrav. Under 5°C äter den inte och vid 20-22°C dör den. Hummern är mest aktiv på natten.

Vad den äter

Hummern lever av alla slag bottendjur och as. Om hummern t.ex. skall äta upp en eremitkräfta så gräver den ner den i sedimenten framför sina bohåla. Då kryper eremitkräftan ut ur sitt skal och kryper upp på ytan där hummern fångar den och äter upp den. Eftersom allt avfall från hummern hamnar här, förbrukas syrgasen i sedimentet och miljön blir otrevlig för den nergrävda eremitkräftan.
  Det har även visat sig att hummer kan filtrera bort partiklar från vattenmassan. Man har gjort försök med larver av ett litet pelagiskt kräftdjur. En tänkbar tillämpning av framförallt hummerns potentiella förmåga att suspensionsäta är att t.ex. föda upp hummer med suspenderad föda. Därvid skulle man lösa ett av de svåraste problemen med hummerodling: att man inte kan ha flera individer i samma odlingskar. Humrarna skiljer nämligen inte mellan individer av den egna och andra arter när det gäller födobeteendet, dvs. de kan vara kannibaler. Man skulle således kunna utfodra hummer med suspenderad föda och låsa deras klor med gummisnoddar, på samma sätt som man gör då man sumpar humrar.

Sida 1 av 2

Nästa sida

Vad den äter

Hur förökar den sig

Ändrar färg

Övrigt

Hummer     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson