Vattenkikaren

Fakta

Islandsmussla

Skalet

Islandsmusslan är en av våra största marina musslor. Skalets utsida har koncentriska linjer, dvs. de löper runt låset vid skalets äldsta del. Det svarta låsbandet på utsidan syns tydligt. I varje skalhalva finns tre kraftiga kardinaltänder, och framför dessa en djup fåra omgiven av knöliga kanter. På skalens insida kan man se tydliga slutmuskelmärken. Foten, som den kan gräva ner sig med, är välutvecklad och den har två korta rödbruna andningsrör.

Islandsmussla nergrävd
Halvt nergrävd islandsmussla


Nergrävd i Atlanten

Islandsmusslan lever nergrävd i både sand-, och lerbotten. Vanligtvis hittar man 4-5 vuxna islandsmusslor per m2. De finns längs europeiska atlantkusten från Vita havet, Island, Färöarna, Skagerrak, Kattegatt, södra Östersjön, Nordsjön och till Biscayabukten. Längs nordamerikanska atlantkusten lever de från Labrador till North Carolina.

Få fiender

Under de första 2-3 åren, då islandsmusslan är liten och relativt tunnskalig, äts den av många fiskar. Den enda fisk som krossar de tjockskaliga, vuxna musslorna är havskatten, som äter en hel del islandsmusslor. Mycket stora sjöstjärnor kan också bända isär skalet för att äta upp mjukdelarna. I USA och Kanada fiskar man flera tusen ton islandsmusslor per år, för att använda som människomat.

Skalet

Nergrävd i Atlanten

Få fiender


Islandsmussla     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson