Vattenkikaren

Fakta

Planktonätare

Väl nergrävd visar den endast övre delen av sina två andningsrör, som hos stora knivmusslor är ca 0,5 cm i diameter. Genom ena röret pumpar musslan in vatten. Med följer mikroskopiska organismer, som filtreras ifrån och äts upp. Det tömda, filtrerade vattnet pumpas ut genom det andra andningsröret.

Går att fiska

Knivmusslor utnyttjas både som agn för havsmete och som människomat. I Europa skördas tiotusentals ton per år och de tas också i USA. Knivmusslorna kokas i 5 minuter, och kan sedan ätas direkt eller som ingrediens i en soppa med morot, potatis och selleri.
   Det finns två sätt att ta upp dem ur sandbotten. Ett är att använda en slags pik, 60-75 cm lång, tillplattad i nedre änden och försedd med två hullingar. Man sticker ner piken bredvid knivmusslan och drar upp musslan med hjälp av hullingarna. Ett annat sätt är att lägga en näve koksalt i vattnet ovanför andningsrören av en knivmussla. Musslan drar in det salta vattnet, och blir då så irriterad att den kryper upp på bottenytan.

Andra knivmusslor

I haven runt Sverige finns fem arter av knivmusslor inom släktet Ensis. För att skilja dem åt, vilket är ganska svårt, tittar man på insidan skalet. Man behöver hitta främre och bakre slutmuskelfäste, lås och mantelbukt. Titta mer på nästa sida!

SkalstrukturerFöregående sida

Sida 3 av 4

Nästa sida

Fritt simmande larver

Invandrare

Lång bak

Grävexpert


Planktonätare

Går att fiska

Andra knivmusslor


Amerikansk knivmussla     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson