Vattenkikaren

Fakta

Pelikanfotsnäcka


Pelikanfotsnäcka


Utbredning i haven runt Sverige

Största längd: 4,5 cm.
Utseende: Vuxna individer har en simfotsliknande ytterläpp. Skalet har hög spira och är gräddgult - vitt med brungul skiftning. Det vitaktiga djuret har rödaktigt snyte och snabel. Dess ögon är placerade vid basen av tentaklerna. Fot, skalmynning och skallock är långsmala.
Djup: 4-180 m. Pelikanfotsnäckan lever för djupt för att man normalt skall få se den levande när man besöker stränder, men man kan hitta uppspolade skal.
Livsmiljö: Lever nergrävd i mjukbottnar.
Övrigt: Parning sker antagligen mest under våren. Äggen placeras antingen ett och ett eller i grupper om två eller tre på sandkorn eller andra partiklar. Efter ett par veckor simmar larver ut ur äggen. Larverna driver antagligen med strömmarna en längre tid.
    Skalets läpp kan fungera som skyddstak.
Systematik: Det finns en släkting till pelikanfotsnäckan, som är ovanlig i Sverige. Här lever den bara på djupa slamrika bottnar utanför Bohuslän. Man kan känna igen den på dess tunnare skal och att den har vassare och mera tättsittande vindlingstvärribbor. De vuxna djurens ytterläpp har längre utskott och det som pekar uppåt når förbi toppen.
    Pelikanfotsnäckor ingår i gruppen framgälade snäckor, som ingår i gruppen snäckor, som ingår i gruppen blötdjur.


Pelikanfotsnäcka     Andra namn


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson