Vattenkikaren

Fakta

Bild på Nätsnäcka

Levnadssätt

Vad äter den

Nätsnäckan lever av små maskar och liknande samt i stor utsträckning as. Vädrar de föda genom att man t.ex. släpper ned en krossad mussla, är det som om hela bottnen har blivit levande. På mindre än en minut kommer alla nätsnäckor inom en radie av 20 cm eller mer från bytet att vara synliga ovanpå botten i snabb march mot den väntande måltiden. Undersöker man ett antal nätsnäckor strax efter det att man fångat dem, har över 80 % tomma magar. Detta tyder på att de har en mycket snabb matsmältning, men kan också vara ett tecken på undernäring. Vanlig sjöstjärna äter nätsnäckor, men nätsnäckan lyckas ibland undkomma på ett speciellt sätt; så snart en nätsnäckas mjukdelar berörs av en sjöstjärnas sugfötter, sträcker snigeln med en helt förbluffande smidighet sin fot långt ut från skalet och vrider och snor sig för att plötsligt sätta iväg med ett eller flera långa språng över bottnen.

Fortplantning

Nätsnäckorna lägger äggkapslar på blåstång, ålgräsblad, stenar och skal. Det sker främst under våren och sommaren. En äggkapsel är 5 mm hög och innehåller 50-100 ägg.
Äggkapsel från nätsnäcka

Äggkapsel från nätsnäcka, 5 mm hög


Efter ungefär en månad kläcks äggen och blir till 0,3 mm stora larver. Larverna har simsegel (velum), som de både simmar och fångar in mat med. Efter ungefär 8 veckor har larverna vuxit till 0,75 mm, då de omvandlas och snäckorna börjar leva på botten.
Larv från nätsnäcka

Larv från nätsnäcka 0,3-0,75 mmFöregående sida

Sida 2 av 2

Vad äter den

Fortplantning


Nätsnäcka     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson