Vattenkikaren Fakta

”Det var bättre förr!”

Vår svenska kust är viktig för många människor på fritiden. Här vill man kunna bada, njuta av naturen och finna lugn och ro. När man talar med människor som har vistats i våra kustområden de senaste årtiondena, märker man att många har sett förändringar.
    Håkan har tillbringat mycket tid vid havet de senaste 25 åren. Han är uppväxt på Brännö utanför Göteborg och berättar att när han var liten kunde man se olika bottendjur på någon meters djup. Idag har vattnet blivit så grumligt att man ej ser något liv alls. Man kunde också se sillstim simma omkring i den inre skärgården. Han berättar att det blev ett stort hål i stimmen när torsken kom underifrån och tuggade i sig några av sillarna.
    - När jag var liten fanns det bälten av havstulpaner längs klippstränder, berättar Håkan. Det finns det inte idag. Idag upplever man att det bara är ”dynga” på bottnarna där det förr var sandbotten. När jag är i Kosterskärgården sjunker jag en halvmeter ner i dynga när jag ställer mig på en botten. Det är så fruktansvärt sörjig botten i Kosters skärgård. Dessutom tycker jag att det är överdrag av fintrådiga alger överallt, speciellt där det är stillastående vatten.
   Stillastående vatten blir det ofta på östsidan av en ö, då vi har dominerade sydvästvindar på Västkusten.
    - Så fort man kommer norr om Hållö, utanför Uddevalla, blir det grumligt vatten, fortsätter han. Det är nästan som att köra in i en vägg. Förr om åren när man var ute i skärgården var det som att åka omkring i ett akvarium. Du kunde se en massa liv överallt. Idag är det som att åka omkring i en bassäng på ett reningsverk.
   Många man pratar med anser att jordbruket läcker ut en massa näringsämnen, som till slut hamnar i havet och därför blir det övergött. Pappersbruk och vissa industrier tycker man också smutsar ner havet.
   Håkan avslutar samtalet med att säga:
    - Trots vad diverse olika experter säger har det inte blivit bättre.
Föregående sida Sida 4 av 28 Nästa sida
En härlig utflykt?
Problemen och förhoppningarna
”Det var bättre förr!”
Havsvattnet och lösta salter
Havet rör sig
Kustvattnen ligger oss nära
Vad är eutrofiering?
Källor till övergödning
Hur de fria vattenmassorna drabbas
Hur grunda vikar drabbas
Vad kan man göra?
Algskörd

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  

© Vattenkikaren 1999   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson