|
|
Odling av blåmusslor
Blåmusslor i en musselodling.
Tillväxten av blåmusslor sker ungefär från
mars till december och beror på hur mycket tillgänglig
föda det finns i vattnet. Födan kan produceras på
plats eller komma till musslan via strömmar. Om strömhastigheten
är för låg eller det finns för lite mat i vattnet,
går det åt så mycket energi för musslan att
filtrera ut näringen att den minskar i vikt.
Blåmusslan når sin maximala storlek på
ca 10 cm i vatten med 3-3,5%
salthalt. Den har god anpassningsförmåga och kan leva i
olika salthalter, men anpassningen kräver energi och det gör
att den inte blir lika stor i mindre salt vatten. I Östersjön
blir blåmusslorna inte större än 4 cm. Man har tidigare
trott att blåmusslan växte bäst mellan 10 och 20°C,
men det har visat sig att det viktigaste för blåmusslans
tillväxt är tillgången på föda och den
kan filtrera och tillväxa ända ner till -1°C.
En blåmusselodling kräver ett område
som är fritt från föroreningar eftersom musslorna
annars lätt kan ta upp gifterna. Området bör också
vara skyddat från stora vågor och kraftiga isrörelser.
Även om områden i yttre havsbandet innebär säkrare
tillgång på föda och mindre föroreningar orsakar
de starkare strömmarna för stora påfrestningar på
odlingsutrustningen.
Blåmusslor i Sverige skördas i november-december
när de är ca 1,5 år. Om de får sitta kvar över
2 år ökar påväxten av andra organismer på
musslorna.
|