Vattenkikaren

Inspiration

Besök en strand

Upptäck!

På sandstränder är underlaget oftast mjukt så att det går ganska lätt att gräva i det. Många djur gör det och tillbringar större delen av sina liv nergrävda. Du kanske redan anar att det finns några där nere eftersom du redan har sett högar med avföring, hål eller andningsrör.

Enkla hjälpmedel

Enkla redskap 10 KB

För att göra det som jag har beskrivit hittills skall du alltså inte behöva någon utrustning. Men om du skaffar ett papper och en penna kan du skriva ner vad du har sett - och du kan rita av det. Stillbilds- och videokameror är ju också mycket användbara i det sammanhanget. Det är viktigt att dokumentera sina upptäckter - och med hjälp av en lupp kan du se ännu mer fantastiska ting. Luppen hjälper dig att studera små saker och detaljer av stora. Med hjälp av en pincett kan du lättare hantera det som är smått.
   För att lättare kunna fånga det som vistas i vattnet eller på botten kan du ha stor hjälp av en håv. Det finns billiga håvar att köpa i varuhus, men de håller inte särskilt länge om du kör ner dem i botten ofta. Då kan det löna sig med en dyr håv som är försedd med en kraftig ram, vilken håller ut en tygpåse, och där botten består av ett metallnät. En billig håv kan dock hålla länge, om du är rädd om den. När du vill få tag i det som finns nere i botten är det bäst att använda spadar och såll.
   Om du vill ta med dig sådant som du har samlat in behöver du plastpåsar, burkar, hinkar och baljor. Genomskinliga påsar och burkar brukar vara bäst, för då kan man se innehållet. För att lättare hitta både ljusa och mörka saker är det bra om du har tillgång till både vita och svarta baljor.

Föregående sida

Sida 5 av 7

Nästa sida

Bekanta dig med stranden

Leta noga

Vad finns under?

Enkla hjälpmedel

Variation och förändring


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson