VattenkikarenFakta
Leptomedusor
(ca 94 arter i haven runt Sverige)

Leptomedusa

Utbredning
Utbredning i haven runt Sverige
Största diameter: Ca 20 cm, men i undantagsfall upp till 30 cm.
Utseende: Munnen sitter i spetsen av en rörformig bildning, som hänger ner från mitten av klockans undersida. Längs innerkanten av klockan finns ett ringsgående veck, och tentaklerna brukar hänga ner från klockans ytterkant. Leptomedusorna har vanligen många tentakler, vars antal ökar med åldern. De har låg klockform och organen där äggen och spermierna bildas är placerade i taket på klockans insida. Leptomedusorna är ofta genomskinliga, men ibland kan de vara mjölkvita eller ganska svagt färgade i blått, brunt, rött eller violett. Även hos för övrigt genomskinliga medusor kan könskörtlar, mage, och tentakler vara t.ex. ljust rosenröda, grönaktiga eller ljusbruna.
    Jämför leptomedusor med anthomedusor och öronmanet.
Djup: Från vattenytan till okända djup.
Livsmiljö: De fria vattenmassorna.
Övrigt: Leptomedusorna fångar och äter små organismer som finns uppe i vattenmassan, samt rester av döda organismer som svävar i vattnet. Dessa medusor kan inte brännas så att vi människor får obehag av det. Representanter för leptomedusor finns i alla hav. Medusa-stadiet ingår ofta i en livscykel där det även ingår ett fastsittande stadium som bildar kolonier.
Systematik: Fotot visar en blåmanet (Tima bairdii). Leptomedusor ingår i gruppen hydrozoer, som ingår i gruppen nässeldjur.

Leptomedusor    Andra namn

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete

© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson