![]() |
![]() |
Extensiv odlingI södra Europa satte man på 200-talet f. Kr. ut risknippen och de insamlade ynglen placerades i saltvattensdammar med god tillgång på friskt vatten och mat. Denna teknik används än idag, men yngelsamlarna kalkas numera. I Norge finns förutsättningar för en särskild teknik. Där finns pollar - små, grunda och nästan helt avstängda havsvikar. De blir anmärkningsvärt varma under sommarhalvåret. I början på april hänger man ut avelsostron i burar på 2-3 m djup, där vattnet är varmast. I juni-juli samlar man in larver på risknippen på samma djup. På detta sätt har man odlat ostron i Norge sedan 1880. I Sverige har man i mer än 100 år försökt sätta ut yngel, som man köpt från andra länder. Den mest framgångsrika odlingen bedrevs 1934-39 i Stigfjorden mellan Orust och Tjörn, men andra världskriget och kalla vintrar satte stopp för verksamheten. Intensiv odling
| ||||
| Gammal mat | |||||
| Europeiskt ostron | |||||
| Japanskt jätteostron | |||||
| Andra arter | |||||
| Kunglig spis | |||||
| Varierande fiskelycka | |||||
| Förökning | |||||
| Extensiv odling | |||||
| Intensiv odling | |||||