![]() | ![]() |
![]() |
Extensiv odlingI södra Europa satte man på 200-talet f. Kr. ut risknippen och de insamlade ynglen placerades i saltvattensdammar med god tillgång på friskt vatten och mat. Denna teknik används än idag, men yngelsamlarna kalkas numera. I Norge finns förutsättningar för en särskild teknik. Där finns pollar - små, grunda och nästan helt avstängda havsvikar. De blir anmärkningsvärt varma under sommarhalvåret. I början på april hänger man ut avelsostron i burar på 2-3 m djup, där vattnet är varmast. I juni-juli samlar man in larver på risknippen på samma djup. På detta sätt har man odlat ostron i Norge sedan 1880. I Sverige har man i mer än 100 år försökt sätta ut yngel, som man köpt från andra länder. Den mest framgångsrika odlingen bedrevs 1934-39 i Stigfjorden mellan Orust och Tjörn, men andra världskriget och kalla vintrar satte stopp för verksamheten. Intensiv odling
| ||||
Gammal mat | |||||
Europeiskt ostron | |||||
Japanskt jätteostron | |||||
Andra arter | |||||
Kunglig spis | |||||
Varierande fiskelycka | |||||
Förökning | |||||
Extensiv odling | |||||
Intensiv odling | |||||