Vattenkikaren

Fakta

Liten strandkrabba

Vanlig

Mer om strandkrabba


Vanlig men kan gömma sig väl

Strandkrabbor är vanliga och de trivs på grunt vatten, men det är inte säkert att man upptäcker dem så lätt eftersom de gärna gräver ner sig i botten eller gömmer sig bland tång eller stenar. Ofta har de också sådana färger och mönster att de liknar sin omgivning.
    Eftersom strandkrabborna känner sina hemområden väl kan de snabbt springa till något av sina gömställen om de blir överraskade. Skall de längre sträckor springer de med ena sidan framåt i färdriktningen. När de blir trötta vänder de kroppen så att deras andra sida blir främst. På så sätt växlar de mellan olika muskler som får göra det tyngsta arbetet.

Föda åt fiskar och fåglar

Trots sitt skyddande skal och de nypande klorna behöver strandkrabborna gömma sig för att inte bli uppätna av fiskar (t.ex. ålar, smörbultar och simpor) eller fåglar (t.ex. trutar, skarvar och änder).

Äter själv det mesta

På sommaren är det lätt att locka fram strandkrabbor med mat. Lukten från bitar av t.ex. snäckor, musslor eller fisk kan de sällan motstå.
   Förutom rester av döda djur äter strandkrabbor det mesta som de kan rå på. De kan t.ex. krossa små musslor och snäckor. Större musslor och snäckor försöker de skala genom att bryta loss bitar nära kanten.
    Om en fisk eller något annat mer rörligt djur kommer nära en krabbas gömsle kan krabban ibland fånga det med sina klor.

Sida 1 av 4

Nästa sida

Äts av många

Äter själv det mesta


Mest aktiv på natten

Ta upp i handen

Även på land

Nergrävd på vintern

Spridd i världen

Hanar och honor

Ägg och ungar


Strandkrabba    Mer text     Foton     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson