|
|
Planktonätare
Väl nergrävd
visar den endast övre delen av sina två
andningsrör, som hos stora knivmusslor är ca 0,5
cm i diameter. Genom ena röret pumpar musslan in
vatten. Med följer mikroskopiska organismer, som
filtreras ifrån och äts upp. Det tömda,
filtrerade vattnet pumpas ut genom det andra
andningsröret.
Går att fiska
Knivmusslor utnyttjas
både som agn för havsmete och som
människomat. I Europa skördas tiotusentals ton per
år och de tas också i USA. Knivmusslorna kokas i
5 minuter, och kan sedan ätas direkt eller som
ingrediens i en soppa med morot, potatis och selleri.
Det finns två sätt att ta upp dem ur
sandbotten. Ett är att använda en slags pik, 60-75
cm lång, tillplattad i nedre änden och
försedd med två hullingar. Man sticker ner piken
bredvid knivmusslan och drar upp musslan med hjälp av
hullingarna. Ett annat sätt är att lägga en
näve koksalt i vattnet ovanför andningsrören
av en knivmussla. Musslan drar in det salta vattnet, och
blir då så irriterad att den kryper upp på
bottenytan.
Andra knivmusslor
I haven runt Sverige finns
fem arter av knivmusslor inom släktet Ensis.
För att skilja dem åt, vilket är ganska
svårt, tittar man på insidan skalet. Man
behöver hitta främre och bakre
slutmuskelfäste, lås och mantelbukt. Titta mer
på nästa sida!
|
Sida
3 av 4
|
|
|