Vattenkikaren

Fakta

 

Nakensnäckor

Nakensnäckor är vanliga i svenska vatten. Kanske vanligare än vad många tror.
    Storleken på nakensnäckan varierar med dess ålder, och de flesta blir som störst vid senvåren. Då har nakensnäckan levt nästan hela sitt liv och hunnit växa till en storlek från några enstaka millimeter till uppemot femton centimeter.

En stor triton, avbildas på fotot till vänster. Nakensnäckans storlek var ca. 2 cm. Den sitter på en koloni av död mans hand korall. Huvudet syns nedåt till höger i bild.

    Att nakensnäckorna är små och dessutom lever när vattnet är som kallast, gör kanske att de flesta människor inte känner till deras existens. För dykare kan nakensnäckor vara svåra att få syn på, men när våra ögon väl har ställts in på att hitta djur i nakensnäckans storlek, ser man dem nästan överallt.

Fotot till höger visar en klubbsnigel, storlek ca. 1 cm, på ett tareblad. Nakensnäckan har huvudet snett uppåt till vänster i bild.

    Det speciella med nakensnäckorna som djurgrupp är deras oerhörda form och färgrikedom.
    Nakensnäckor förekommer i allsköns alla färger. Till formen liknar vissa nakensnäckor de vanliga landsniglarna. Nakensnäckorna hör till de bakgälade snäckorna. Dessa skiljer sig från de framgälade snäckorna, där t.ex. strandsnäckan ingår.

Den bruna fransnigeln är en vanlig nakensnäcka. Denna individ var ca. 3 cm lång. Huvudet snett uppåt till vänster i bild.


Sida 1 av 8

Nästa sida

Nakensnäckor

Olika

Fysiologi

Bor och äter

Livscykler

Arter

Länkar


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 2005   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson