Vattenkikaren

Fakta

Bild på S. balanoides

Bildar kilometerlånga vita band

exponerade klippor är havstulpaner bland de allra viktigaste organismerna som tar plankton ur vattnet. Det är ofta musslor och havstulpaner som är de organismer som man ser mest av på vågexponerade stränder i alla jordens medelvarma (tempererade) områden. På många ställen längs kusterna i de norra delarna av Atlanten och Stilla havet finns räfflad havstulpan.

Har lång penis för att nå granne
som är både hane och hona

Bild på parning

Många organismer i havet släpper ut sina ägg och spermier i vattnet för att låta befruktningen ske där, men för att havstulpaner skall kunna föröka sig måste de para sig med varandra. Eftersom de sitter fast vid underlaget måste de para sig med sina närmaste grannar. Detta underlättas av att de har en starkt uttöjbar penis, och av att alla individer är hermafroditer, dvs. både hanar och honor samtidigt.
    Havstulpaner befruktar sällan sig själva för då får avkomman inte nya kombinationer av arvsanlag. Men eftersom alla könsmogna grannar har både ägg och spermier ökar chanserna till lyckade parningar inom det avstånd som penisen kan nå.
    I bilden är det glipande havstulpan som parar sig.

Föregående sida

Sida 2 av 7

Nästa sida

Sparkar in maten

Vita band

Lång penis

Kan ej ångra


Kan hålla andan


Purpursnäcka dödar


Bromsar människan


Andra arter


Räfflad havstulpan    Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson