Vattenkikaren

Fakta

Bild av sjöstjärna

Levnadssätt

Mer om vanlig sjöstjärna

 


Levnadssätt

Vanlig sjöstjärna är mycket vanlig överallt på västkusten. Den lever på klippor och stenigt underlag samt på mjukbotten och då framför allt på bankar av blåmusslor och ostron. Den tar sig fram med hjälp av en mängd slangfötter på undersidan och kan förflytta sig 3-5 meter per timme.

Vad den äter

Vanlig sjöstjärna är allmänt känd för sin förmåga att öppna stora blåmusslor. När en sjöstjärna ska äta en mussla sätter den sig som en klocka över musslan. Den sätter fast ett stort antal sugfötter på vart och ett av musslans två skal. En välvuxen sjöstjärna kan med denna teknik utöva en dragkraft som motsvarar 4 kg. Man har ansett att sjöstjärnan utsöndrar ämnen som förlamar musslan men mycket tyder på att detta tryck är nog för att öppna musslan. Det räcker att skalet öppnas 1 mm för att sjöstjärnan ska kunna få in sin mage och komma i kontakt med musslans mjukdelar så att den kan börja bryta ner dem.

Kan äta mycket på en gång

Eftersom vanlig sjöstjärna kränger ut sin mage och omsluter bytet när den äter kan den smälta byten som är stora. Den kan äta byten som har en diameter som är lika stor som en av dess armar är lång.
    Sjöstjärnan kan vädra sig till ett byte, ofta även på stora avstånd. En nyss bottenfälld unge (radie 3,5 mm) av en närbesläktad art till vanliga sjöstjärnan åt på 6 dygn 56 små musslor (1,5-3,5 mm långa) per dygn, vilket motsvarar 25-30 % av sjöstjärnans levandevikt. Ju äldre sjöstjärnan blir desto mindre blir dess krav på föda. Fullvuxna individer äter knappast mer än vad som motsvarar 3-4 % av levandevikten per dygn. I gengäld är det som regel de unga sjöstjärnorna, alltså de mest glupska, som uppträder i störst antal. Under vintern minskar födointaget kraftigt, för att vid 2-3 °C upphöra helt.

Sjöstjärna som äter
Vanlig sjöstjärna som äter.


Sida 1 av 3

Nästa sida

Vad den äter

Kan äta mycket på en gång

Föröka sig

Som små

Övrigt

Vanlig sjöstjärna     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson