VattenkikarenFakta
Eukrohnia-pilmaskar
(2 arter i haven runt Sverige)

Eukrohnia 12 kB


Utbredning i haven runt Sverige
Största längd: 4,5 cm. Jämför storleken med ett finger.
Utseende: Djuren är ofärgade och genomskinliga. På huvudets sidor sitter ett par rader med böjda fångstborst. På mellankroppen och stjärten finns det horisontellt riktade fenor, som kan vara mycket svåra att se eftersom de är så genomskinliga. Hos Eukrohnia-pilmaskar är kroppen förhållandevis mjuk och slafsig och det finns inga svarta och tydliga ögon. Jämför med sagitta-pilmaskar.
Djup: Djuren kan påträffas från ytan till 1 000 m djup.
Livsmiljö: De fria vattenmassorna.
Övrigt: Pilmaskar är mycket effektiva rovdjur som kan fånga och döda fiskyngel i deras egen storlek. De är mycket snabba simmare och med fångstborst och tänder kan de göra hål i bytesdjurens ytterskelett, så att de kan spruta in gift. Förutom fiskyngel äter de även många andra smådjur i de fria vattenmassorna, t.ex. lysräkor, musselkräftor, märlkräftor, medusor och andra pilmaskar. Den viktigaste födan är dock hoppkräftor. Många av de uppräknade bytesdjuren är själva rovdjur och äter då bl.a. pilmaskar.
    Varje pilmask utvecklar både honliga och hanliga könsorgan. De hanliga utvecklas först och förmodligen befruktar pilmaskar sällan sig själva, trots att de kan ha egna ägg och spermier samtidigt. Befruktade ägg släpps ut i vattnet där de utvecklas direkt (utan larvstadium) till nya pilmaskar.
Systematik: Eukrohnia-pilmaskar ingår i gruppen pilmaskar. I bilden ovan ser du en Eukrohnia hamata.

Eukrohnia-pilmaskar     Andra namn

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  

© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson