Vattenkikaren

Fakta

slammärla

Ibland äter den en del, men ofta gör den en kompakt boll som hålls samman av sekret som märlan utsöndrar. Bollen trycker den fast på insidan av sitt rör. Så här brukar märlan hålla på tills den har tapetserat hela sitt rör med detritus.
    Slammärlan ventilerar sitt rör genom att vifta med mellankroppens ben. Med vattenströmmen kommer föda som märlan fångar upp med hjälp de borstförsedda benen runt munnen.

Simmar på rygg

Individer som är större än ungefär 5,5 mm brukar byta rör med några dagars mellanrum. När de har lämnat sina rör kan de antingen krypa på botten eller simma. Simturerna sker på rygg - ofta i korta snabba spurter på 5-10 sekunder. Mellan spurterna kan märlan antingen sakta simma vidare på rygg, eller krypa omkring på botten. Om sedimentet är torrlagt drar sig märlan fram med hjälp av de långa antennerna samtidigt som den puttar på med benen.

<A HREF="corokry.mov">&#91;Se slamm&auml;rla som kryper!&#93;</A>

Man brukar upptäcka slammärlor först när de rör på sig eftersom de är små och deras färger och mönster liknar botten.

Undersöker andra borör

Under sina utfärder brukar märlorna undersöka rör i botten genom att sticka ner antennerna. Om det finns någon i röret brukar inkräktaren ge sig iväg genast, eller efter en kort strid. Det är sällan som inkräktaren kan erövra ett rör som är upptaget. Ibland vistas två individer av olika kön i samma rör. Man antar att parningen sker nere i sedimentet.

Föregående sida

Sida 2 av 3

Nästa sida

Gräver skickligt

Tapetserar med detritus

Simmar på rygg

Flera kullar

Fiskmat och flygbränsle

Flera arter


Slammärla     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson