Vattenkikaren

Fakta

Liten strandkrabba

Vanlig

Möt krabban på natten!

På natten lämnar strandkrabbor ofta sina gömslen. Då är det lätt att få syn på dem om du lyser ner i vattnet med en ficklampa. Ofta lockas de av ljuset och kommer ivrigt springande, stöddigt viftande med klorna.

Ta upp krabban i handen!

Om du lyckas hitta och få tag i en strandkrabba så akta dig för klorna. För att krabban inte skall nå dig med klorna, om du vill lyfta upp den, bör du ta ett stadigt tag om dess ryggsköld, långt bak. Försöker du hålla krabban i klorna eller gångbenen riskerar du att få dig ett rejält nyp. Släpper du inte då står du där strax med bara en klo eller ett ben i handen. I nödfall kan krabbor nämligen släppa ben eller klor, om de inte kan komma loss på annat sätt.

Kan vistas på land

Djur som lever så grunt, som strandkrabbor gör, måste räkna med att de hamnar uppe i luften ibland. Deras täta skal skyddar dem väl mot uttorkning och de kan andas luft så länge gälarna är fuktiga. Ibland ser man hur det bubblar runt munnen på dem när de andas.
   Strandkrabbor har en fantastisk förmåga att hitta tillbaka till havet. De klarar det även om de varken kan se havet eller bitvis måste gå uppåt för att nå vattnet.

Föregående sida

Sida 2 av 4

Nästa sida

Äts av många

Äter själv det mesta


Mest aktiv på natten

Ta upp i handen

Även på land

Nergrävd på vintern

Spridd i världen

Hanar och honor

Ägg och ungar


Strandkrabba     Mer text     Foton     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson