|
|
Historia
I Asien har odling av sötvattensfisken karp
pågått i ca 4000 år. I Europa
sträcker sig odling av fiskar och musslor tillbaka till
det romerska rikets tid, d. v. s. för ca 2000 år
sedan. Fiskodling i sötvatten har dominerat och en
anledning till detta kan vara att sötvattensfiskar har
stora romkorn och larver, som är lättare att
föda upp än de marina arterna som är mycket
små vid kläckningen. I de nordiska länderna
har man odlat fisk sedan 1600-talet. Vid sekelskiftet 1900
startade även odlingen i havsvatten. Mycket rörde
sig i början kring extensiv odlingsteknik och
effekterna av att man släppte ut yngel i naturliga
vatten var knappast märkbara. Efter andra
världskriget började tekniken för odling i
stor skala att utvecklas även utanför Asien. Detta
berodde bl a på att havsfisket inte längre kunde
öka p. g. a. överfiske, att fisket dessutom
begränsades av införande av fiskezoner samtidigt
som jordens befolkning fortsatte att öka. Sedan
1960-talet har fiskodlingarna expanderat enormt och den
intensiva odlingen i kassar har mer och mer kommit att
dominera i de industrialiserade delarna av världen.
Även odlingen av blötdjur, t ex
blåmusslor
och ostron,
har ett ursprung i Asien. Blåmusselskal har hittats
vid en 5 000 år gammal boplats i Rottjärnslid i
Västsverige, men man vet inte om människorna
använde musslorna som föda eller agn. Svensk
försöksodling av blåmusslor startade i
Bohuslän omkring 1970.

Ostron
|