Levnadssätt
|
|
Hur förökar den sig
För fortplantning kräver den
minst 15°C och inte för bräckt
vatten. Parningen sker på sensommaren omedelbart efter skalömsningen,
och honan förvarar sedan säden i en sädesbehållare
över vintern. Följande sommar läggs och befruktas äggen.
Under denna process ligger honan på rygg och äggen klibbas
fast vid stjärtfötterna. Äggantalet är mellan 5000-40000
beroende på honans storlek. De blåsvarta äggen bärs
till kläckningen, dvs. 10-12 månader. Larverna,
7-8 mm stora, driver fritt i vattnet ca 14 dagar, varunder de ömsar
skal 3 gånger innan de bottenfäller.
Under den tiden humrarna driver fritt i vattnet (är pelagiska) blir
de ett lätt byte för rovdjuren i vattenmassan. När de slagit
sig ner på bottnen söker de efter ett gömsle att krypa
in i. Fisk och krabbor kan vara effektiva rovdjur när småhumrar
är ute på den nattliga jakten.
När de är stora är den naturliga dödligheten (som
orsakas av ålderdom, sjukdom osv.) för hummern liten. Den naturliga
dödligheten är omkring 6 % för humrar som nått landningsbar
storlek, vilket kan jämföras med 20-30 % för de flesta
fiskarter. Detta innebär att åtgärder inom fisket (såsom
minimimått, romhoneförbud, redskapsbegränsningar osv.)
kan förväntas ha stor betydelse för hur hummerbeståndet
kommer att se ut i framtiden.
Ändrar färg
När man kokar hummern
ändrar den färg. Den har många olika
pigment. De vanligaste är astaxantiner, som
tillhör den kemiska gruppen karotenoider. Pigmenten
är kemiskt bundna till ett protein. Alla dessa pigment
ihop gör att hummern ser mörk/svart ut. När
man kokar hummern förstörs (denatureras) det
värmekänsliga proteinet som pigmenten är
bundna till. Pigmenten ensamma har en röd färg.
Övrigt

Hummern är tämligen stationär. Märkta
individer har återfångats högst 4-5
kilometer från märkningsstället. Växten
är långsam och temperaturberoende. I Skagerack
blir hanarna könsmogna vid 16-17 cm totallängd och
honorna vid 22-23 cm (ca 350 g). De är då 5-7
år gamla. De vuxna ömsar skal 1-2 gånger om
året och växer 1-2 cm per gång.
Hummern får fiskas från första måndagen efter 20
september till och med sista april. Minimimåttet är 80 mm ryggsköldslängd.
Den fiskas med tinor, agnade med inte för färsk, sönderskuren
fisk. Hummern förvaras i sumpar, på olika djup med hänsyn
till vattentemperaturen. Fiskare som inte har fiskelicens får fiska
med högst 14 hummertinor plus 6 krabbtinor. Fiskare med fiskelicens
får ha högst 50 hummertinor.
|
Sida
2 av 2
|
|
|