Vattenkikaren

Fakta

Bild av hjrtmussla

Levnadssätt

Mer om vanlig hjärtmussla

 


Levnadssätt

Vanlig hjärtmussla finns i många länder i norra Europa, framför allt på sandiga tidvattenstränder. Andningsrören från hjärtmussla syns ofta som två små glänsande punkter i sanden i badvikar. Musslan kan med sin långa, och kraftiga fot plöja sig fram genom sanden, varvid den lämnar efter sig en fåra. Om den hamnar ovanpå botten kan den snabbt gräva ner sig eftersom foten är kraftigt böjd på mitten och den nedersta halvdelen därför direkt kan fungera som ett ankare när den skall hala sig ner i botten. Jämför med hur andra sandstrandsorganismer gör när de gräver.
    Om man en sommardag lägger ett antal hjärtmusslor fritt ovanpå botten i ett grundområde, så kommer många att vara helt nedgrävda efter ett par minuter och de flesta på 10 minuter. Unga djur gräver ned sig snabbare än äldre och musslorna gräver snabbare på sommaren än på vintern. Trots farorna med is och kyla kan vanlig hjärtmussla överleva i en frusen sandbotten upp till en månad.

Bild av hjrtmussla
Vanlig hjärtmusslas andningsrör sedda rakt uppifrån. Inströmningsöppningen syns till vänster och den smalare utströmningsöppningen till höger. Resten av musslan ligger nergrävd i sanden. Det gröna bladet är ålgräs.Sida 1 av 3

Nsta sida

Vad äter den

Förväxlingsarter

Andra fakta

Vanlig hjärtmussla     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson