Vattenkikaren

Fakta


Ostron

Japanskt jätteostron

Det finns sammanlagt 50-100 arter av ostron, men endast 10-20 fiskas eller odlas. På denna sidan kan du läsa om tre av dem.
   Det ekonomiskt viktigaste ostronet i världen är japanskt jätteostron, Crassostrea gigas. Det är mer långsträckt i formen och blir längre, upp till 30 cm. Förutom formen skiljer det sig från ostron genom att ha ett purpurfärgat ärr efter slutmuskeln medan ostronet har ett vitt. Det blir ungefär lika gammalt som ostronet. Det japanska jätteostronet är ursprungligt i västra Stilla havet, men har under 100 år odlats vid många kuster, bl.a. i Europa. Även i Bohuslän har man vid ett tillfälle satt ut småostron av denna art.

Andra arter

Den vanliga ostronarten på USAs atlantkust kallas atlantostron, Crassostrea virginica. Det är avlångt och kan bli 25 cm långt.
   Förutom ostron finns ytterligare en ursprunglig art i Europa. Portugisiskt ostron, Crassostrea angulata, lever i södra Europa och har ungefär samma form som japanskt jätteostron. Det kan bli 15 cm långt. Idag är bestånden mycket små, eftersom man där mest odlar europeiskt ostron och japanskt jätteostron.

Föregående sida

Sida 2 av 5

Nästa sida

Gammal mat

Europeiskt ostron

Japanskt jätteostron

Andra arter

Kunglig spis

Varierande fiskelycka

Förökning

Extensiv odling

Intensiv odling


Ostron     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson