
Så här dumpade man kloakslam i Nordsjön ända in på 1980-talet, men nu är det förbjudet.
Avloppsvatten innehåller mycket näring och en hel del av detta kommer ut i havet. Avloppsvattnet kommer ibland till ett reningsverk där det renas i viss mån innan det släpps ut i naturen. Vissa reningsverk utför dock reningen på ett mycket enkelt sätt, medan andra har mer förfinade metoder. Det slam som bildas vid reningsverken torkas och bränns eller dumpas t.ex. i stenbrott. |
Tyvärr förekommer det att vissa städer, t.ex. Bryssel i Belgien, släpper ut sitt avloppsvatten direkt i floderna där det snart når Nordsjön. Flera kuststäder i Storbritannien släpper ut sitt avloppsvatten i rör som går några kilometer ut från kusten. I Nederländerna behandlas avloppsvattnet enbart till en liten del innan det släpps ut i havet. Exempelvis går det ett 11 km långt rör med orenat avloppsvatten från Haag ut i Nordsjön.
Man använder också en del avloppsslam till gödning av åkermark. Nackdelen är att om man inte är noga med att lägga på slammet vid rätt tidpunkt kan näringsämnena läcka ut i grundvattnet eller i floder för att slutligen nå havet. Slammet kan också innehålla gifter som till viss del kan hamna i de livsmedel som man odlar. Det vore bra om man kunde lösa problemen med avloppsslammet så att det kan gå in i fungerande kretslopp. Förhoppningsvis kan man lösa problemen, men det finns de som anser att det är omöjligt så länge man använder det nuvarande systemet med avlopp och reningsverk.
|