Vattenkikaren

Fakta

Brännmanet

Nässelceller

Trots att nässeldjuren ser så olika ut har de vissa gemensamma drag som skiljer dem från andra djurgrupper. En specialitet, som har gett djurgruppen dess namn, är nässelceller. De kan vid beröring avfyra en hullingförsedd tråd som är förbunden med en giftblåsa.
    Djuren använder sina nässelceller när de fångar sin föda. Stora nässeldjur, som maneter och havsanemoner, är rovdjur som kan angripa stora byten - t.ex. fiskar och eremitkräftor. Den viktigaste födan för många nässeldjur är dock små organismer som svävar i vattnet.
    Nässelcellerna används även till försvar. De flesta nässeldjurs nässelceller är dock för klena för att människor skall känna dem, men några djur bränns, t.ex. röd brännmanet. Några arter kan vara mycket giftiga. Portugisisk örlogsman, som finns i de varmare delarna av Atlanten, kan ge mycket smärtsamma brännskador. Längs stränderna i t.ex. Australien kan man ibland vara tvungen att sätta upp varningsskyltar för en speciell typ av maneter - kubmaneter. Brännskador från kubmaneter kan vara dödliga för de människor som inte får behandling i tid. I svenska vatten är det bara brännmaneter som bränns nämnvärt.

Nässelcell

Nässelcell

Nässelcell före och efter den har avfyrats. Borstet är "avtryckaren" som får nässelcellen att explodera och tråden att vrängas ut.Föregående sida

Sida 2 av 13

Nästa sida

Nässeldjur

Nässelceller

Polyp och medusa

Två skikt

Inget huvud

Hydrozoer

Maneter

Koralldjur

Bild av systematiken

Andra namn


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson