Vattenkikaren

Fakta


Brännmanet

Koralldjur

Ögonkorall

Ögonkorall

Ett ca halvmeterstort block av ögonkorall (Lophelia pertusa), samt närbild på några av bägarna där mun och tentakler sitter.


Koralldjur är nässeldjur. När man hör ordet korall tänker man lätt på tropiskt vatten och korallrev med färggranna fiskar. Utmed våra kuster är det också vanligt med koralldjur och det finns faktiskt korallrev i Kosterrännan utanför norra Bohuslän! Det är ögonkorallen som bildar rev på ganska djupt vatten, under 85 m.
    Koralldjur kan vara mjuka eller ha olika sorters hårda skelett. Hos koraller förekommer inte några medusor. Polyperna bildar själva ägg och spermier. Många koralldjur är självlysande.

Åttastråliga koralldjur

Åttastråligt koralldjur

Gruppen känns igen på att de har åtta tentakler runt munnen. Tentaklerna sitter i en krets runt kanten och har små grenar. Åttastråliga koralldjur har hornartat eller läderartat skelett stadgat av kalknålar, och de lever i kolonier. Exempel på åttastråliga koralldjur i våra vatten är läderkoraller (t.ex. död mans hand), hornkoraller och sjöpennor (t.ex. stor piprensare och sjöfjäder).

Föregående sida

Sida 8 av 13

Nästa sida

Nässeldjur

Nässelceller

Polyp och medusa

Två skikt

Inget huvud

Hydrozoer

Maneter

Koralldjur

Bild av systematiken

Andra namn


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson