Vattenkikaren

Fakta

Bild på S. balanoides

Bromsar människans framfart

Havstulpaner på båtskrov

Havstulpaner kan orsaka mycket besvär och väldigt höga kostnader för människor, eftersom de gärna sitter på de nersänkta delarna av fartyg, plattformar, bojar och annat som hon konstruerar och placerar i havet. Denna påväxt gör att konstruktionerna blir tyngre, rostar fortare, och bromsas när de skall glida fram i vattnet. För att hindra påväxt brukar man använda giftiga färger som innehåller tungmetaller.
    Fartyg eller anläggningar som pumpar runt havsvatten får också problem, eftersom ledningarna kan proppa igen. Här brukar man förebygga och ta bort påväxt genom att spola med hett vatten, sötvatten eller kemikalier.

Andra arter

Det finns 9 arter av havstulpaner som man har påträffat i Sverige. På grunt vatten kan man lätt lägga märke till räfflad havstulpan, brackvattenslevande havstulpan och glipande havstulpan, men här finns också den lilla oansenliga Verruca stroemia. Den är ofta betydligt mindre än 1,1 cm i diameter, och man kan känna igen den på att den bara har 2 plåtar i locket, och att den är mycket skev.

Bo Johannesson

Föregående sida

Sida 7 av 7

Sparkar in maten

Vita band

Lång penis

Kan ej ångra


Kan hålla andan


Purpursnäcka dödar


Bromsar människan


Andra arter


Räfflad havstulpan    Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson