Vattenkikaren

Fakta


Sandräka

Jägare på natten

Under sommarhalvåret är sandräkan starkt nattaktiv och jagar främst med lukten. Den är glupsk och tar nästan all sin mat på botten. Små sandräkor äter djur mindre än 1 mm, främst musselkräftor och bottenlevande hoppkräftor. Större sandräkor äter vanlig sandmussla, vanlig hjärtmussla, havsborstmaskar och slammärla. De kan också äta strandkrabba och pungräkor. De största sandräkorna är ofta kannibaler, som äter yngre, nyligen skalömsade sandräkor. Ju fler större sandräkor, desto färre mindre sandräkor överlever.
   Under sommaren äter en sandräka varje dag ungefär 10% av sin kroppsvikt (jämför med dig själv!). Sandräkan har en enorm påverkan på djursammansättningen på och i grunda sandbottnar.

Gömd på dagen

Om sandräkan känner sig hotad kan den simma snabbt över botten eller hoppa baklänges i stora språng. Vanligtvis är den grunt nergrävd under dagen. Den gräver med gångbenen och slår med simbenen så att att sanden skyfflas bort, varpå den gradvis sjunker ner. Med antennerna sopar den slutligen sand över ryggen så att den begravs fullständigt. Ibland syns endast ögonen och de långa antennerna.
   Räkan har sandens grå färg, men nyansen kan skifta beroende på vilken botten de lever på. En mörk räka har spritt sina svarta pigmentkorn i hela den pigmentcell som finns på skalets utsida. En ljus räka har koncentrerat pigmentkornen i cellens mitt. Titta på bilderna på nästa sida.


Sida 1 av 4

Nästa sida

Jägare på natten

Gömd på dagen

Höstpromenad

Vårpromenad och larvdrift

Skalömsare

Människomat


Sandräka     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson