|
|
Skalömsare
En sandräka ömsar
skal minst 25 gånger under sitt liv. Förutom
när det gamla skalet kastas av är sandräkan
nästan orörlig under ömsningen - före
ömsningen för att förbereda splittringen av
det gamla skalet och efter för att den helt enkelt inte
kan röra sig med sitt mjuka nya skal.
Sandräka kan anpassa sig till den
lägre salthalten
i bräckt vatten och överlever ner till 0,5 %. Det
är främst de svåra förhållandena
före skalömsning som gör att de inte kan leva
i vatten med ännu lägre salthalt.
Människomat
Sandräka är vid
sidan av nordhavsräka den räkart med störst
kommersiellt värde i världen. Den finns längs
Atlantens kuster från Vita havet till Marocko och i
Medelhavet. Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike
och Storbritannien fiskar stora mängder
sandräka.
Äldre traditionella fångstredskap
för sandräka är små bomtrålar
för grunt vatten, som en människa skjuter
framför sig eller som dras av hästar. Idag dras
räkbomtrålen främst av fartyg.
Sandräkorna kokas vanligen ombord och
säljs antingen som kokta, skalade
räkstjärtar, eller hel och kokt. Mycket små
sandräkor äts hela med skal. De har mild smak.
|
Sida
4 av 4
|
|
|