Vattenkikaren

Fakta

 

Bor och äter

Nakensnäckorna bor oftast på havsbotten, fast några få kan man hitta i den fria vattenmassan. Gemensamt för de bägge typerna är att man oftast hittar dem på eller i närheten av den mat de äter. Alla nakensnäckor är mer eller mindre kräsna i sitt val av föda. Många av dem äter bara en annan organism, medan andra väljer mellan olika födo-arter inom en viss grupp av organismer.
    Många av de aeolida nakensnäckorna äter någon form av hydroid. Randig franssnigel hittar man ofta ätandes på den vanliga rörpolypen. En annan aeolid nakensnäcka som är mycket kräsen i sitt födoval är eremittrådsnigeln. Den hittar man på eremitkräftans skal, där den äter av de taggpolyper som bor på skalet.

Vanlig rörpolyp äts bl.a. av randig franssnigel. Nakensnäckan var ca. 3,5 cm stor. Huvudet är nedåt i bild.

    Dunig stjärnsnigel hittar man oftast tämligen grunt, och det kan bero på att den äter mossdjur som lever där. Även kastanjbrun doris lever tämligen grunt, där den äter av sjöpungar.

En eremittrådsnigel på en eremitkräftas skal. Nakensnäckan var ca. 1 cm stor, dess huvud syns nedåt i bild. Taggpolyperna syns som ett vitt ludd på eremitkräftans skal.


Nästa sida

Sida 5 av 8

Nästa sida

Nakensnäckor

Olika

Fysiologi

Bor och äter

Livscykler

Arter

Länkar


Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 2005   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson