Vattenkikaren

Fakta


Skräppe-tare

Massor av kombu

Kineser har i 1 500 år ätit olika arter av tare. Ofta serverar man dem med fläsk och sojasås. Det är billig mat, särskilt den tid på året då det är svårt att få färska grönsaker. I Kina och Japan äter man kombu, som är torkad tare. Ofta skördar man tare längs stränderna, men sedan 1940-talet odlar man också tare på speciella flottar. I hela världen skördar man ungefär 700 000 ton tare per år, vilket blir ca 100 000 ton kombu.
   I Europa samlade man förr in tare på stränderna för att använda som gödsel på åkrarna. Man gav det också som foder till kor, hästar och får.
   Sedan 1600-talet har man i Europa torkat och bränt tare och annan tång. Askan kunde man göra glas av, men glaset blev inte så bra. Man glaserade också keramik med askan.

Botade struma

I början av 1800-talet upptäckte man att askan efter torkad och bränd tare innehåller jod, som är ett grundämne. I 1 ton aska kan det finnas upp till 15 kg jod. På denna tid var struma en farlig sjukdom, och man kunde bota struman med jod. Några decennier senare hittade man malm med mycket jod i, så då slutade man använda aska från tare.

Föregående sida

Sida 8 av 9

Nästa sida

Två typer

Växer på vintern

Kemisk bekämpning

Blåser sönder

Vajande skogar

Skydd för djur

Tre tare-arter

Massor av kombu

Botade struma

Finns i glass


Skräppe-tare     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1998   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson