|
|
Massor av kombu
Kineser har i 1 500 år ätit
olika arter av tare. Ofta serverar man dem med fläsk och sojasås.
Det är billig mat, särskilt den tid på året då
det är svårt att få färska grönsaker. I Kina
och Japan äter man kombu, som är torkad tare. Ofta skördar
man tare längs stränderna, men sedan 1940-talet odlar man också
tare på speciella flottar. I hela världen skördar man
ungefär 700 000 ton tare per år, vilket blir ca 100 000
ton kombu.
I Europa samlade man förr in tare på stränderna
för att använda som gödsel på åkrarna. Man
gav det också som foder till kor, hästar och får.
Sedan 1600-talet har man i Europa torkat och bränt tare
och annan tång. Askan kunde man göra glas av, men glaset blev
inte så bra. Man glaserade också keramik med askan.
Botade struma
I början av 1800-talet upptäckte
man att askan efter torkad och bränd tare innehåller jod, som
är ett grundämne. I 1 ton aska kan det finnas upp till 15 kg
jod. På denna tid var struma en farlig sjukdom, och man kunde bota
struman med jod. Några decennier senare hittade man malm med mycket
jod i, så då slutade man använda aska från tare.
|
Sida 8
av 9
|
|
|