|
|
Finns i glass
På 1880-talet upptäckte man
att tare innehåller alginater. I torkad tare är 10 % alginater.
Alginater används på många sätt idag. Det är
ett emulgeringsmedel, som gör att fett och vatten blandar sig, och
ett förtjockningsmedel (konsistensgivare). Med alginater får
viss mat, läkemedel, papper, gummi och färger bättre egenskaper.
Det finns t.ex. i glass, och gör att vattnet i glassen inte bildar
stora iskristaller. På så sätt blir glassen mjukare.
Läs på dina matpaket hemma! Hittar du numren E 400 - E 405,
så innehåller maten alginater.
Ulla Gustavsson i Kungsbacka har ett recept på tarechips:
Plocka tare som vuxit i rent vatten. Skär taren i bitar och koka
dem i vatten i 30 minuter. Torka av bitarna och lägg dem i en stekpanna
med het olja. Stek dem och för över dem på ett papper,
som suger upp överflödig olja. Strö över salt och
sesamfrön. Ät dem genast, innan de mjuknar. Smaklig måltid!

I gräddvaniljglass ingår stabiliseringsmedlet
E 401, en typ av alginat.
|
Sida 9
av 9
|
|
|