VattenkikarenFakta
Musselveliger

Musselveliger 11 kB


Utbredning i haven runt Sverige
Största längd: Det är svårt att hitta uppgifter om den största musselveligern, men du kan jämföra larven ovan med ett hårstrå.
Utseende: Musselveliger bär två tunna genomskinliga skal och de har stora flimmerhårsförsedda hudveck som kallas velum. När de vilar, som i bilden ovan, drar de in velumet mellan skalhalvorna, men när de simmar syns flimmerhåren tydligt. Jämför musselveliger med snäckveliger.
Djup: Från vattenytan till okända djup.
Livsmiljö: De fria vattenmassorna.
Övrigt: När ägg från många djurarter i havet kläcks kommer det ut en larv. Detta ungdomsstadium ser ofta inte ut som de vuxna individerna och lever dessutom på ett annat sätt. Många musslor går igenom två larvstadier som simmar fritt i vattnet; först är de trochophoralarver, sedan utvecklas de till musselveliger. Två larvstadier i det fria vattnet har t.ex. blåmussla, medan hos ostron har larven hunnit nå veligerstadiet innan hona släpper ut larven i vattnet.
    Man kan nästan bara få se musselveliger under sommaren och hösten. Tiden som larv varierar mellan olika arter från några minuter till flera månader. Larverna lever av näring från ägget eller av små organismer i vattnet. Födan fångas, transporteras och sorteras med hjälp av velumet samtidigt som det också fungerar som simorgan. Många larver kan bli uppätna av suspensionsätare.
Systematik: Mussellveliger finns hos vissa musslor, som ingår i gruppen blötdjur.

Musselveliger     Andra namn

Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  

© Vattenkikaren 1999   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson