Aquascope

Fakta

 

När marknadens krav styr

I Frankrike pågick under tidigt 80-tal ett intensivt fiske efter valthornssnäcka i ett område som ligger i södra delen av engelska kanalen. Här tillämpade man ett minimimått på 35 mm trots att snäckorna blir könsmogna först vid ca 55 mm. Detta var förödande för fisket då köttets medelvikt sjönk från ca 30 g år 1974 till ca 10 g år 1983. Lönsamheten försämrades då man inte får lika bra betalt för små snäckor som för stora. Det franska fisket har dock fortsatt i stor skala och man har hittat nya platser att fiska på.
   Trots att valthornssnäcka har minskat i antal i södra och centrala Nordsjön är bestånden tillräckligt stora för att bedriva ett lönsamt fiske. I flera länder, t ex England och Irland, har man nyligen utökat fisket efter valthornssnäcka. Den ökade efterfrågan i fjärran östern kan leda till ett för hårt fiske efter snäckorna. I många länder har man bestämt en minimigräns efter att ha avvägt marknadens krav med biologiska råd.

 


Ett tecken på ett för hårt fiske efter
valthornssnäcka är att medelstorleken
minskar.

Kunskap och regler är nödvändigt för ett hållbart fiske

Utan relevanta regleringar kommer troligtvis överfiske ske, vilket på längre sikt leder till kollaps av det lokala fisket. Då kunskapen om valthornssnäckans biologi i Sverige fortfarande är relativt låg är det nödvändigt att vi vidtar försiktighetsåtgärder. Eftersom det ännu inte finns några som livnär sig på valthornsfisket i Sverige har vi en ypperlig chans att sätta regler som möjliggör ett livfullt bestånd även i framtiden. Eftersom arten uppvisar stor geografisk variation till och med inom ett och samma havsområde är det viktigt att vi i Sverige noggrant undersöker snäckans biologi och storleken av bestånden i alla de områden vi avser att fiska valthornssnäcka.
   Det är vi människor som avgör om vi vill ha ett välmående bestånd av valthornssnäckor i våra hav. Med god kunskap och lite sunt förnuft borde detta inte vara något problem, men tidigare erfarenheter talar för sig själv…

Sidorna om valthornssnäckan har sammanställts som ett 10-p.-examensarbete i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Helene Ek

Föregående sida

Sida 15 av 15

Levnadssätt

Vad äter den

Fortplantning

Parasiter

Föroreningar

Fiske av
valthornssnäcka


Valthornssnäcka     Mer fakta     Andra namn
Hem    Innehåll    Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 2000   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson