|
|
Historia
I Asien har odling av sötvattensfisken karp pågått
i ca 4000 år. I Europa sträcker sig odling av fiskar och
musslor tillbaka till det romerska rikets tid, d. v. s. för ca
2000 år sedan. Fiskodling i sötvatten har dominerat och
en anledning till detta kan vara att sötvattensfiskar har stora
romkorn och larver, som är lättare att föda upp än
de marina arterna som är mycket små vid kläckningen.
I de nordiska länderna har man odlat fisk sedan 1600-talet. Vid
sekelskiftet 1900 startade även odlingen i havsvatten. Mycket
rörde sig i början kring extensiv odlingsteknik och effekterna
av att man släppte ut yngel i naturliga vatten var knappast märkbara.
Efter andra världskriget började tekniken för odling
i stor skala att utvecklas även utanför Asien. Detta berodde
bl a på att havsfisket inte längre kunde öka p. g.
a. överfiske, att fisket dessutom begränsades av införande
av fiskezoner samtidigt som jordens befolkning fortsatte att öka.
Sedan 1960-talet har fiskodlingarna expanderat enormt och den intensiva
odlingen i kassar har mer och mer kommit att dominera i de industrialiserade
delarna av världen.
Även odlingen av blötdjur, t ex blåmusslor
och ostron,
har ett ursprung i Asien. Blåmusselskal har hittats vid en 5
000 år gammal boplats i Rottjärnslid i Västsverige,
men man vet inte om människorna använde musslorna som föda
eller agn. Svensk försöksodling av blåmusslor startade
i Bohuslän omkring 1970.

Ostron
|