Vattenkikaren

Introduktion

Olika odlingar

Avsikten

Historia

Vilka arter

Miljöfrågor

Odling av
blötdjur

Odling av
blåmusslor

Odlings-
metoder

Miljöfrågor

Hot

Giftiga
musslor?

Livsmedel
(recept)

 

Musslor som livsmedel

I affären kan vi köpa färska, rökta, konserverade eller frysta blåmusslor. Musslorna sköljs och sorteras efter skörden. Små och döda musslor samt sten plockas bort. Sedan packeteras de färska blåmusslorna i lådor eller nätsäckar och körs ut till försäljare i kylda utrymmen i lastbil eller på tåg. Färska blåmusslor kan hålla sig färska en vecka vintertid och något kortare på sommaren.
    I Nederländerna, där blåmusslorna kokas före utkörning, används en avancerad teknik för att sköljning och sortering. Efter att musslorna tumlats och de starkaste byssustrådarna avskiljts körs de genom en maskin med roterande valsar innan de kokas i stora tryckkokare. Genom att trycket höjs och sänks lossnar musslorna helt från sina skal. I ett separationsbad flyter musselköttet upp till ytan och tas om hand medan skalen sjunker till botten. Efter kokningen är musslorna färdiga för konservering eller frysning.
    JŠmfšrt med ostron Šr blŒmusslor lite frŠnare i smaken, vilket Šr anledningen till att man inte Šter blŒmusslor naturella (rŒa och levande) i samma utstrŠckning som man gšr med ostron.
    Blåmusselkött har ett högt näringsvärde. Musselproteinet innehåller alla livsnödvändiga aminosyror, en mängd mineraler och vissa vitaminer. Fetthalten är så låg som ca 2%.

Musselodlarens soppa (4 pers)

Tidsåtgång 20 minuter

Detta behöver du:

  1 liter (0,6 kg) odlade musslor

  2 lökar

  1 paprika

  1 knippe persilja

  2 dl vispgrädde

  rostat vitt bröd

Gör så här:

  Skölj musslorna och tag bort byssustrådarna.

  Hacka lökarna, paprikan och persiljan.

  Lägg alltihop i en kastrull och häll över vispgrädden.

  Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.

  Servera med vitt rostat bröd.

 

Sida 17 av 18


Hem    Innehåll   Inspiration    Fakta    Samarbete  
© Vattenkikaren 1999   Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Strömstad
Bo Johannesson | Martin Larsvik | Lars-Ove Loo | Helena Samuelsson