|
|
Musslor som livsmedel
I affären kan vi köpa färska, rökta, konserverade
eller frysta blåmusslor. Musslorna sköljs och sorteras
efter skörden. Små och döda musslor samt sten plockas
bort. Sedan packeteras de färska blåmusslorna i lådor
eller nätsäckar och körs ut till försäljare
i kylda utrymmen i lastbil eller på tåg. Färska blåmusslor
kan hålla sig färska en vecka vintertid och något
kortare på sommaren.
I Nederländerna, där blåmusslorna kokas
före utkörning, används en avancerad teknik för
att sköljning och sortering. Efter att musslorna tumlats och
de starkaste byssustrådarna avskiljts körs de genom en
maskin med roterande valsar innan de kokas i stora tryckkokare. Genom
att trycket höjs och sänks lossnar musslorna helt från
sina skal. I ett separationsbad flyter musselköttet upp till
ytan och tas om hand medan skalen sjunker till botten. Efter kokningen
är musslorna färdiga för konservering eller frysning.
JŠmfšrt med ostron
Šr blŒmusslor lite frŠnare i smaken, vilket Šr anledningen till att
man inte Šter blŒmusslor naturella (rŒa och levande) i samma utstrŠckning
som man gšr med ostron.
Blåmusselkött har ett högt näringsvärde.
Musselproteinet innehåller alla livsnödvändiga aminosyror,
en mängd mineraler och vissa vitaminer. Fetthalten är så
låg som ca 2%.
Musselodlarens soppa (4 pers)
|
Tidsåtgång 20 minuter
|
|
Detta behöver du:
|
1 liter (0,6 kg) odlade musslor
|
2 lökar
|
1 paprika
|
1 knippe persilja
|
2 dl vispgrädde
|
rostat vitt bröd
|
|
Gör så här:
|
Skölj musslorna och tag bort byssustrådarna.
|
Hacka lökarna, paprikan och persiljan.
|
Lägg alltihop i en kastrull och häll
över vispgrädden.
|
Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
|
Servera med vitt rostat bröd.
|
|
|
|